Sociale netwerken besparen tijd: echt niet!

Volgens een onderzoek van McKinsey uit 2012 zou de gemiddelde werknemer 7 tot 8% van een werkweek kunnen besparen door meer gebruik te maken van zakelijke sociale netwerken. Ik betwijfel dat. De populaire applicatie “Slack” is zo’n sociaal netwerk, maar een tijdsbesparing zie ik niet bij de gebruikers. En ik vermoed dat dit komt door gebrek aan structuur.

Volgens het onderzoek wordt meer dan een kwart van de werkdag van een gemiddelde Amerikaanse werknemer besteed aan het lezen en beantwoorden van e-mail. Eigen onderzoek laat in Nederland eenzelfde beeld zien. Enorm veel tijd dus.

McKinsey Global Institute en International Data Corp. concluderen in het onderzoek dat e-mail de grootste tijdvreter is voor werknemers na ‘functie-specifieke taken’. De bureaus stellen in hun onderzoek dat er 25% tot 30% van die tijd bespaard kan worden door de introductie van ‘social networking communications’. Dit zou 7% tot 8% van een werkweek aan tijd opleveren voor andere taken.

McKinsey research july 2012Het McKinsey onderzoek komt tot duidelijke feiten over de enorme impact van e-mail. En het blijft natuurlijk bespottelijk dat werkgevers nauwelijks bereid zijn te investeren in uitleg over hoe je met e-mail moet omgaan.  De inzet van andere middelen kan tot verbeteringen leiden. Zo zal Social Networking een deel van de interne mail kunnen voorkomen en zo op dat vlak wat tijd besparen. Echter, de hoeveel informatie en de diversiteit aan informatiebronnen zal alleen maar toenemen. En waar hou je dan het overzicht over alles wat je nog moet doen? In je hoofd nog steeds?

E-mail heeft een slechte naam gekregen door de enorme hoeveelheid aan berichten die we elkaar sturen. Maar een goed e-mailprogramma geeft wel de mogelijkheid om een goed overzicht bij te houden van de dingen die je nog moet doen. En hoe ga je nu dat overzicht bouwen wanneer je Social Networking gaat gebruiken.

De manier waarop de medewerker met alle informatie omgaat is van veel grotere invloed op het tijdsbeslag, dan via welk communicatiekanaal gecommuniceerd wordt. En inmiddels zijn hiervoor geweldige methodieken – zoals PowerMail - beschikbaar. Medewerkers kunnen dan al hun zaken een plek geven. Een goed en simpel overzicht van taken levert uiteindelijk veel meer productiviteit dan weer een ander communicatiekanaal.

Ik ben erg benieuwd naar jouw reactie.

>